A Gregorián és a Julián naptár

Az egyház számára az idő nem csupán egy elfolyó névtelen jellemzője az életnek, hanem üdvtörténeti jelentőséggel bír a számára. Éppen ezért már a kereszténység hajnalán elkezdték megülni az üdvtörténet jelentős eseményeit, hogy ilyen módon is részesei legyenek annak a folyamatnak, mely az elesett embert az örökkévalóságba vezeti.

A napok számontartásához, azok évről évre való megünnepléséhez azonban naptárra van szükség. Mivel az akkori időben a kereszténység zömmel a Római Birodalom területén formálódott, érthető módon a birodalmi időszámítást vette át, melyet Júliusz cézár és utódja Augusztusz cézár alakított a maihoz igen hasonló felépítésűre. Egyetlen hibája csupán egy apró pontatlanság volt a szökőévszámítás környékén. Ez az apró eltérés sokáig nem befolyásolta érdemben az emberek életét, több mint 1000 év elteltével azonban a különbség a csillagászati és a naptár által mutatott idő között jelentősen megnőtt. XIII. Gergely pápa ezért 1581-ben elrendelte a hiba kijavítását, és úgy rendelkezett, hogy 1582. október 4. után azonnal október 15. következzék, anélkül, hogy a hetek rendje megváltozna (tehát 4-e csütörtök, 15-e péntek volt).

Az új naptárat kulturális, történelmi és egyházi megfontolások miatt keleten sokáig nem fogadták el. Az ortodox-keresztények nagy része mind a mai napig a Julián naptárat követi a vallási életben. A görög katolikus egyház is viszonylag későn tért csak át a nyugati időszámításra. Magyarországon az itt élő ortodox közösségek közül van, amelyik a keleti, van, amelyik a nyugati időszámítást alkalmazza a gyakorlatában, a húsvétszámításuk azonban közös, és némileg eltér a nyugatitól, melynek hatálya alá mi görög katolikusok is tartozunk. Ennek az oka nem is annyira a naptárban keresendő. Szabály ugyanis náluk, hogy a zsidó pészáh ünnepe nem követheti sohasem a keresztény húsvétot, ezért sok esetben nem esik egybe a görög katolikus és az ortodox húsvét a hozzá kapcsolódó változó ünnepekkel együtt még akkor sem, ha éppen mindkét közösség a Gregorián naptárat is használja.

További anyagok a témáról:

§    Naptárak

§    Húsvétszámítás

§    Naptár konvertáló